Sådan holder du tænder og tandkød sundt

Sådan holder du tænder og tandkød sundt

august 22, 2021 Slået fra Af admin

Sunde tænder kommer ikke af sig selv. Det kræver daglig pleje at holde tænder og tandkød sundt. Her har vi samlet vores bedste råd til, hvordan du kan bevare et sundt tandsæt.

Regelmæssige tandeftersyn

De regelmæssige tandeftersyn bør ikke stoppe, bare fordi du er fyldt 18 år og nu selv skal betale for det. Det er meget vigtigt, at du tager regelmæssigt til tandlægen, mellem hvert halve og hvert hele år, så du altid er på forkant med dine tænder og tandkøds sundhed. Vi kan anbefale denne tandlæge i Ringkøbing – og så vil vi også lige minde dig om, at du kan få tilskud fra Sygeforsikringen Danmark til langt de fleste behandlinger hos tandlægen.

Børst tænderne grundigt

For at holde bakterierne væk, bør du børste dine tænder to gange om dagen – når du står op og inden du går i seng. Her er det meget vigtigt, at du er grundig og får alle tænderne med. Husk bl.a. godt lys og evt. briller – og så skal du huske på, at en grundig tandbørstning tager omkring 3 minutter.

Brug tandpasta med fluor

Tandpasta med fluor er bedre til at holde bakterier væk, så det er altid bedst at vælge en tandpasta med fluor frem for alle de fancy tandpastaer med en masse egenskaber, de alligevel ikke kan leve op til. Det er her vigtigt at notere at fluor i tandpasta virker bedst, når du beholder skummet i munden. Det er derfor aldrig en god idé at skylle munden efter tandbørstningen.

Husk tandtråd

Tandbørstningen er ikke altid nok, især ikke når vi taler bakterierne mellem tænderne. Det er derfor en god idé at holde mellemrummene rene med tandtråd, tandstikkere eller lignende, gerne minimum én gang om dagen.

Hold dig fra sukkerholdige drikkevarer

Der er masser af sukker i drikkevarer som bl.a. sodavand, juice, saftevand – og det giver huller i tænderne. Syrlige drikkevarer kan nemlig afsyre tænderne (også de sukkerfri varianter), og det kan medføre kuldefølsomhed. Det er derfor bedst, at du holder dig til at drikke vand, hvis du er tørstig.