Hvad er kompleks PTSD?

Hvad er kompleks PTSD?

april 30, 2022 Slået fra Af Lev-sundt.dk

Traumer sætter sig i kroppen og sindet som intet andet. Mange traumatiserede mennesker viser tegn på PTSD, som refererer til en enkeltstående traumatiserende episode. Men hvis man for eksempel er gennemgået et helt liv med forsømmelse, krig og vold bliver man oftest diagnosticeret med kompleks PTSD, som oftest kræver mere professionel behandling over længere tid.

Sådan diagnosticeres kompleks PTSD

Hvis du mistænker at have kompleks PTSD (eller c-ptsd som det også forkortes til) er det en god idé at tage kontakt til egen læge, som kan referere dig videre til en psykolog eller psykiater, som specialiserer sig i PTSD. Det er nemlig utroligt vigtigt at få den rette behandling så hurtigt som muligt, så man ikke skal gå rundt og døje med de stærke symptomer af kompleks PTSD.

Kendetegn ved kompleks PTSD er for eksempel voldsomme og følelsesladede flashbacks, social angst, selvhad, selvforagt og skam. Alle disse kendetegn er forårsaget af den længerevarende traumaperiode, som sætter sig dybt i en og hvor det kan være svært at se håb forude.

Der er hjælp at hente

Selvom det måske kan virke og føle som om at der er ingen udvej, når man pines af kompleks PTSD, er der heldigvis altid hjælp at hente både i form af nære relationer som gode venner eller familiemedlemmer og af professionelle. Dine nære relationer giver dig den rette støtte og empati, hvor de professionelle tilbyder dig en række værktøjer som gør hverdagen med kompleks PTSD lettere og mere udholdelig.

Hvis man plages af flashbacks eller ekstrem skyldfølelse som symptomer på kompleks PTSD, kan det måske være nemmere at lade det ske, fordi det er svært at forklare over for omverdenen om hvordan man egentlig har det. Men alle fortjener et værdigt og lykkeligt liv, hvilket derfor også gør det vigtigt at sætte ord på sine tanker uanset hvor grumme og ubehagelige de er.