Historisk dopingskandale har ramt atletikken

Historisk dopingskandale har ramt atletikken

november 10, 2015 Slået fra Af admin

Du skal næsten have levet under en sten, hvis du ikke har hørt om den kolossale dopingskandale der ramte atletikken i mandags. Det internationale dopingagentur, WADA, offentliggjorde en omfattende rapport om systematisk doping blandt russiske atletikudøvere. Det kommer muligvis til at betyde OL 2016 uden russisk atletikdeltagelse.

HVAD ER DER SKET? 

Okay, det kan jo selvfølgelig godt være, at du ikke lige har haft tid til at følge med. I så fald er det her den korteste update på problemet, du kan få:

  • Fransk politi har afsløret, at den tidligere IAAF præsident Lamine Diack i 2011 modtog over 1 million euro i bestikkelse fra russiske atleter for at dække over positive dopingprøver. 
  • Rapporten anbefaler, at 5 russiske atleter og 5 trænere bliver udelukket på livstid. 
  • Ifølge rapporten har direktøren for et antidopinglaboratorium i Moskva destrueret 1417 dopingprøver for at skjule spor. Det skulle eftersigende være gjort kort tid før en WADA inspektion i december 2014, det skriver Reuters

WADA anbefaler det internationale atletikforbund, IAAF, at udelukke det russiske atletikforbund fra alle konkurrencer i 2016. Det betyder, at vi IKKE kommer til at se Rusland på løbebanerne til OL i RIO, hvis IAAF vælger at følge anbefalingen.

IAAFs nuværende præsident, Sebastian Coe, har givet det russiske atletikforbund indtil slutningen af ugen til at forsvare sig mod anklagerne.

EN LANG HISTORIE MED SYSTEMATISK DOPING MED REGERINGENS ACCEPT

Doping har været en fastgroet del af den russiske sportsidentitet siden DDR tiden. Efter murens fald i 89 fik vi første gang bevis for dét, som vi alle sammen udmærket godt vidste: at de gode resultater blev hjulpet på vej med et kæmpestort og systematisk forbrug af doping. Doping der blev sponsoreret af staten og styret af læger – nogle gange uden atleternes viden.

Men det er tydeligvis ikke blevet et hak bedre. Ifølge Reuters var den russiske top velvidende om det systematiske dopingmisbrug:

  • Det russiske sikkerhedspoliti, FSB, var tilstede i laboratorierne i Moskva og Sochi under Vinter Ol i 2014. Det indikerer, at den russiske regering har været involveret.
  • Ifølge rapporten havde det russiske anti-doping-agentur (RUSADA) en praksis med at informere atleterne før dopingtests uden for konkurrencer, så de kunne undgå at teste positive. Derudover var det tilsyneladende kutyme med  bestikkelser og trusler. 
  • I mange tilfælde var det nødvendigt at omfavne dopingkulturen i Rusland, hvis man ville gøre sig forhåbninger om at komme på landsholdet. 

“Once a cheater, always a cheater”, som man siger…

SKAL VI IKKE STOPPE MED AT VÆRE NAIVE? 

Skal vi alle sammen læne os tilbage og takke Gud for, at synderne er blevet knaldet, og alt er godt? Nej, vel…

Når man tænker på, at Rusland er én af atletikkens absolutte sværvægtere, der ved OL i 2012 snuppede næstflest medaljer i atletikdisciplinerne, skulle det da være underligt, om der ikke var mange andre lande, der OGSÅ dopede sig systematisk.

Netop denne holdning giver Phil Jones, administrerende direktør for det Australske Atletikforbund, også udtryk for i et interview med ABC:

“Det er svært at forestille sig, at Rusland er det eneste land, der har problemer med deres anti-doping system. Det ville i hvert fald overraske mig meget”.

 

Derfor kommer næste indlæg (meget passende) til at handle om den kenyanske dopingskandale, der i øjeblikket ligger og ulmer faretruende.