shutterstock_380198839

Dette indlæg er et betalt indlæg - det indeholder betalte links.

Vi har i dette indlæg valgt at tage et meget alvorligt emne på, der hænger sammen med psykisk sundhed, der er lige så vigtigt som den fysiske. Emnet vi har taget op er PTSD, der stadig rammer flere og flere af vores danske soldater, der har udsendt.

Det er en diagnose der kan være meget svær at stille, da den er afhængig af mange forskellige ting, og samtidig er det en, der rammer forskelligt fra person til person, det er altså ikke en sygdom, hvor man kan sætte et rettetegn ud for symptomerne og dermed konkludere, at der er tale om posttraumatisk stresssyndrom.

Det helt store problem ved PTSD er også, at symptomerne og lidelserne kan komme snigende. I adskillige år efter soldaterne er hjemvendt fra udsendelse, kan lidelserne komme og man kan derfor ikke sige noget helt specifikt om hvornår det indtræder. En stor undersøgelse der blev lavet i starten af året viste, at soldater efter mere end 6 år stadig kunne vise symptomer på at være blevet ramt.

Forsvarets Veterancenter udtalte i forbindelse med undersøgelsen, at det er vigtigere end nogensinde, at der bliver gjort noget ved problemet, og at vi som samfund ikke bare kan lukke øjnene for de problemer som soldater kan komme hjem med. Krig har omkostninger, og disse er langt fra kun økonomiske.

Behandling for PTSD

Da PTSD rammer forskelligt fra person til person, er det også noget der er meget svært at behandle, da der skal sammesættes en behandlingsforløb for hver enkelt person. Hvilken type behandling der er bedst, er derfor igen umuligt at sige, men der er mange kommer gennem deres lidelse ved at komme på bosteder, hvor der kan behandles intensivt. Du kan læse mere om behandling af PTSD her.

Der findes meget medicin, der kan afhjælpe symptomerne, men som det er med alle andre former for stærk medicin, så er det ikke sundt at tage i længere tid, og derfor er det ofte bedre med behandling i form af terapi og lignende.

Forebyggelse af PTSD

Det giver sig selv, at det bedste ville være, hvis man kunne undgå det helt. Der er dog ikke et entydigt billede på, hvem der bliver ramt, og det er derfor endnu sværere at forebygge det. Man kan gøre meget med forberedelse og undervisning og klargøring, men det er umuligt at vide hvordan personer reagerer, før de står i situationen og derfor er det også svært hvis ikke umuligt at undgå.

 

 

LykkeSundhed
Author: admin

Get Connected