Det kenyanske dopingproblem

Det kenyanske dopingproblem

november 20, 2015 Slået fra Af admin

Kenyanske løbere får topplaceringer på alle løbedistancer fra 800 m til marathon. Til gengæld dumper de fælt på anti doping området. I årevis har det kenyanske atletikforbund nemlig udvist manglende vilje til at teste deres atleter for misbrug af doping, og den useriøse tilgang får nu konsekvenser, der kan betyde udelukkelse fra OL i 2016. 

Der er masser af eksempler på kenyanske løbere, der er blevet taget for doping igennem årene. I løbet af de seneste 3 år er ikke færre end 35 kenyanske mellem- og langdistanceløbere blevet testet positive for brug af doping, herunder vinderen af Boston og Chicago marathon, Rita Jeptoo

Ja, det er faktisk mindre end én måned siden, at de 2 kenyanske løbere Agathe Jeruto og Josephine Jekkorir modtog dopingdomme på hhv. fire og to år for brug af systematisk doping – og det er ikke takket være et effektivt kenyansk anti doping system!

Kenyas atletikforbund er nemlig gang på gang blevet kritiseret for at være useriøse i kampen mod den systematiske doping.

Hvad er problemet?

Problemet er ganske enkelt, at Kenya ikke kan garantere verden, at nogle af deres atleter er rene. I hvert fald ikke baseret på de beviser, der er indsamlet gennem deres nationale antidoping program. Ifølge udsendinge fra WADA eksisterer det kenyanske antidoping program i virkeligheden kun af navn, fordi regeringen ikke har afsat penge til at finansiere det.

I et interview til NY times udtalte generaldirektøren i WADA, David Howman, fx., at:

“Der er absolut ingen politisk vilje til kenyansk anti-doping, selvom de er blevet opmuntret, overtalt og lokket af os. Situationen har nået et kritisk punkt.”

Læs også: Russisk atletik suspenderet efter “sabotage af OL 2012”

Det primære problem er, at Kenyas modvilje til at udvikle deres anti doping system betyder, at atleterne ikke bliver testet så ofte, som WADA kræver, især udenfor konkurrencesæsonen, hvor det meste doping finder sted. Det betyder også, at nogle af de unge kometer slet ikke bliver testet.

Den manglende vilje til at have et velfungerende anti doping system kan muligvis tilskrives, at mange i Kenya netop frygter, at doping er udbredt blandt deres atleter – også deres verdensklasseatleter – som er kilden til stor national stolthed.

Kenya står til udelukkelse fra OL og VM

Det er ikke første gang, der bliver sat lys under det kenyanske dopingproblem. Tidligere i år skrev det britiske Sunday Times og tyske ARD/WDR, at der var lækket informationer om mistænkelige blodprøver fra mere end 800 atleter, herunder 77 kenyanere.

De skrev bl.a., at hver femte kenyanske atlet, der vandt en af landets 92 medaljer til et OL eller VM i perioden 2001-2012, havde afleveret en mistænkelig blodprøve. ARD beskyldte desuden det kenyanske atletikforbund for at dække over positive dopingprøver.

Selv efter en tysk journalist, Hajo Seppelt, i dokumentarfilmen “The Doping Secret: The Dark Side of Athletics” afslørede, hvor nemt det er at skaffe dopingpræparater i Kenya, reagerede den kenyanske regering og atletikforbundet blot ved at trække på skuldrene.

Det er nu op til en uafhængig komite at afgøre, om Kenya har forbrudt sig mod verdens anti doping kodeks ved ikke at have et fungerende anti doping-agentur. Hvis de bliver kendt skyldige, kan IOC og IAAF vælge at straffe Kenya for deres useriøse tilgang til anti doping på flere måder, fx. ved at udelukke dem fra alle store mesterskaber som VM og OL i Rio.

Korruption er et problem i kenyansk atletik

I søndags skrev Sunday times, at vicepræsidenten i det kenyanske atletikforbund, David Okeyo, sammen med to andre personer, har stukket sponsorkroner fra Nike i egen lomme.

Det er, igen, igen, en efterforskning fra Sunday Times og tyske ARD, der har afdækket en edsvoren erklæring, hvor en whistleblower fortæller, hvordan lederne har hævet næsten 5 millioner kroner fra forbundets konto.

Også positive dopingprøver ved de afrikanske lege

Som prikken over i’et har WADA sendt anonyme observatører til de Afrikanske Lege, der blev afholdt i Den Demokratiske Republik i Congo i september 2015.

Læs også: “Historisk dopingskandale har ramt atletikken”

Det har eftersigende resulteret i 8 positive dopingprøver og 12 andre prøver, der har vist unormalt høje værdier. Om der er positive kenyanske prøver imellem, vides ikke endnu.