Der er skadelige stoffer i legetøj

Der er skadelige stoffer i legetøj

december 29, 2015 Slået fra Af admin

Tungmetaller, ftalater, parabener og hormonforstyrrende stoffer. Mange gamle legetøjsprodukter er proppede med skadelige kemiske stoffer.

Det ser sødt og uskyldigt ud, når det lille purk propper legetøjsbilen i munden, men det kan godt være, du skal skille dig af med meget af plastlegetøjet. Selvom der er kommet nye regulativer på området i både Danmark og EU, der forbyder mange kemikalier, er der stadig problematisk kemi i meget gammelt legetøj.

Et godt eksempel er ftalater. I gamle dage brugte man ftalater til at blødgøre plastik af PVC, men i dag har adskillige undersøgelser bekræftet, at ftalater er hormonforstyrrende og kan skade forplantningsevnen hos særligt små drengebørn. De er også mistænkt for at være kræftfremkaldende. Derfor har man indført totalt forbud mod ftalater i Danmark.

Den farlige kemi er ekstra skadelig for børnene

Der er efterhånden foretaget en del undersøgelser som viser, at børn er langt mere sensitive overfor de kemiske stoffer end voksne. Det er der tre grunde til:

1. Børn har et højere optag af kemiske stoffer per kilo kropsvægt end voksne.

En seks måneder gammel baby drikker syv gange så meget vand som en voksen per kilo kropsvægt, indtager fire gange så mange kalorier og dobbelt så meget ilt. Derfor bliver de påvirket mere overfor kemiske stoffer i luften, maden og vandet. Læg dertil, at børn har en tendens til at proppe ting og særligt legetøj i munden, og du har en problematisk situation.

2. Børns stofskifte er uudviklet.

Babyer er simpelthen ikke i stand til at metabolisere de skadelige kemiske stoffer lige så hurtigt eller effektivt som voksne. De mangler mange af de enzymer, som kroppen skal bruge for at nedbryde og fjerne de farlige kemiske stoffer.

3. Børns tidlige udviklingsstadier bliver nemt forstyrret.

I de første år af barnets liv udvikler hjernen millioner af celler som skal modnes til at varetage forskellige vitale funktioner i kroppen og indgå i milliarder af komplekse forbindelser. På samme måde styres kønsorganerne af komplekse og nøjagtige kemiske signaler fra hormonstoffer, som let kan forstyrres af de hormonforstyrrende stoffer, der findes i legetøj.

Undgå de skadelige stoffer i legetøjet

Det er ekstremt svært at gennemskue, om et stykke legetøj indeholder farlige stoffer, da der ikke er noget lovkrav om, at legetøj skal mærkes. I stedet anbefaler de fleste eksperter, at man følger rådene fra Informationscenteret for Miljø og Sundhed:

  • Undgå legetøj med kraftig lugt (det indikerer skrappe kemikalier)
  • Gå efter CE-mærket
  • Gå efter træ, stof og garn i stedet for plast
  • Vælg hård plast over blød plast. Blød plast kan være blødgjort med ftalater.
  • Vælg PVC erstatninger, fx EVA plast

Derudover kan du tage en række andre forholdsregler efter købet, fx vaske legetøjet før brug og lade det lufte udendørs for at ‘afgasse’ legetøjet. Det får de mest flygtige kemiske stoffer til at fordufte. Hvis du vil undgå tvivlsspørgsmål og være på den sikre side, skal du være villig til at punge lidt ekstra ud for økologi. Der findes en række legetøjsproducenter der gør en dyd ud af at satse på kvalitet, sikkerhed og økologi, fx naturebaby.dk, der udelukkende sælger økologiske babyprodukter.